dinsdag 28 oktober 2014

Kinderboekenweek 2015 : voer voor nieuwsgierige aagjes.

De feestneuzen en slingers liggen nog maar nauwelijks in de kast, of de CPNB maakt het thema voor de kinderboekenweek van volgend jaar al bekend. In 2015 zal de kinderboekenweek draaien rondom het thema "Raar, maar waar!" Boeken op het gebied van natuur, tecniek en wetenschap zullen in de spotlights staan. Simon van der Geest, auteur van "Geel gras", "Spinder" en "Dissus" gaat het kinderboekenweekgeschenk schrijven.


dinsdag 21 oktober 2014

Gratis cursus poëzie binnen de jeugdliteratuur.

Al wel eens gehoord van een MOOC?
MOOC staat voor Massive Open Online Courses.
Dit houdt in dat iedereen die het wil een MOOC kan volgen, ongeacht de vooropleiding en de plaats waar men zich bevindt. Een MOOC volgen is gratis.

Heb je altijd al iets meer willen weten over poëzie voor kinderen en wil je geïnspireerd raken door deze wereld? Dan is het volgen van deze MOOC een goede keuze.
Thema’s die aan bod komen zijn o.a.:
- het aanbod van jeugdpoëzie voor 0-12 jaar,
- het belang en de beleving van poëzie,
- de inzet van poëzie in het onderwijs.
Door middel van blogs, filmpjes, een webinar, interessante voorbeelden en lessuggesties komt de jeugdpoëzie tot leven. Als deelnemer wordt van jou een actieve bijdrage gevraagd door bijvoorbeeld reacties te geven op de blogs en filmpjes, opdrachten te maken, deel te nemen aan het twitterspreekuur en een bezoek te brengen aan de meet & greet met Hans Hagen.

De MOOC  poëzie is o.a. bestemd voor leerkrachten basisonderwijs en pabostudenten en duurt van vrijdag 14 tot vrijdag 28 november.
 Meer informatie en ischrijven via deze link. 

maandag 6 oktober 2014

Uittip.

Voor iedereen die de 60e kinderboekenweek op een inspirerende manier af wil sluiten is een bezoek aan het kinderboekenbal wellicht de moeite waard. Dit bal vindt plaats op zaterdag 11 oktober en wordt georganiseerd door de Montessorischool Breda in samenwerking met The Little English Libary en de Vlinderfabriek. Tussen 11.00 en 17.00 uur kunnen bezoekers van alle leeftijden door middel van verschillende workshops en optredens kennis maken met allerlei facetten uit de Nederlandse- en Engelstalige jeugdliteratuur. Een familiekaart voor 4 personen kost € 12,50 maar voor studenten van de PABO is op vertoon van de studentenpas de entree gratis. Het adres van de Montessorischool Brea is Jan Nieuwenhuysenstraat 15.

woensdag 1 oktober 2014

Gouden Griffel voor Jan Paul Schutten

Schrijver Jan Paul Schutten won gisteravond voor de tweede keer de Gouden Griffel. De prijs voor het beste Nederlandstalige kinderboek. Hij kreeg de prijs voor 'Het raadsel van alles wat leeft', waarin hij de evolutie beschrijft. De uitreiking was tijdens het Kinderboekenbal, de traditionele start van de kinderboekenweek.




Schutten won met Het raadsel van alles wat leeft dit jaar al de Gouden Tulp voor het beste non-fictieboek en de tweejaarlijkse Nienke van Hichtum-prijs voor kinderliteratuur. Het boek maakt nog kans op de Jan Wolkers Prijs, een prijs voor het beste natuurboek.
Bijzonder is het feit dat Schuttens evolutieboek dit jaar zowel de Gouden Griffel als Gouden Penseel (voor beste illustraties) heeft gewonnen - een dubbele bekroning die slechts drie keer eerder is voorgekomen. De laatste keer was in 1985. Toen kregen Els Pelgrom en Thé Tjong-Khing de prijzen toegekend voor Kleine Sofie en Lange Wapper.