dinsdag 22 januari 2013

Educatieve apps.

De tablet is in opmars. Daaraan gerelateerd ook de educatieve apps. Ben je door de bomen het bos kwijt? Kijk dan eens op "Eduapp". Op deze website staan alle educatieve apps, voorzien van inspirerende lesideeën, overzichtelijk gerangschikt op sector, type en vak- en leergebied. Ook kun je via deze portal je apps in lijsten organiseren en delen met anderen. Volg collega’s (ook van andere scholen), familie en vrienden en ontdek welke educatieve apps zij gebruiken in de klas en thuis. Deel je favoriete apps, lesideeën en tips met elkaar en creëer samen met de Eduapp community een nieuw en inspirerend educatief landschap.

woensdag 16 januari 2013

Pesten

Pesten is een erg hot onderwerp, op dit moment. Na 2 gevallen van zelfdoding waarbij pesten een rol speelde, staat er bijna dagelijks wel iets over in krant. Er zijn ook al heel wat boeken over geschreven
Een aantal daarvan is aanwezig in Xplora. Op het moment hebben we vlak bij de informatiebureau's op de 1e verdieping van Xplora een kleine tentoonstelling over pesten.
Hierbij vinden jullie o.a. 2 recente boeken:
'Pestkop apenkop: wat apen ons leren over pesten op het schoolplein' van Patrick van Veen en Sarah Mutsaers en 'Van pesten naar samenwerken: de Supportgroep: oplossingsgerichte aanpak bij pestgedrag in school' van Sue Young.

Ook het Antipestspel van Nienhuis, dat gemaakt is dóór kinderen vóór kinderen is hier te vinden. Dit spel is bedoeld om het pesten en het omgaan met elkaar bespreekbaar te maken. Voor begeleiders van het spel is dit een speelse manier om erachter te komen hoe kinderen over pesten denken. Door in te spelen op de antwoorden die op vragen worden gegeven, kunnen verhoudingen en rollen in de groep duidelijker worden. Daardoor zal de omgang met elkaar verbeteren en kan ook het pesten worden voorkomen.
Wanneer de tentoonstelling afgelopen is, zijn de meeste boeken en materialen over pesten te vinden in de kast bij nummer 419.3.