donderdag 29 maart 2012

www.hetkind.org

http://www.hetkind.org/ is een(digitaal) platform. Het is een plek waar leraren, schoolleiders, ouders, kinderen elkaar inspireren, legitimeren op weg naar hun eigen, passende onderwijs- en opvoedpraktijk.
Iedereen die zich aansluit op www.hetkind.org wordt zichtbaar, sympathiseert met de uitgangspunten en laat zich door de zeven leidende principes inspireren.

Op www.hetkind.org is een grote hoeveelheid materiaal te vinden, variërend van praktijkverhalen tot wetenschappelijke literatuur. De database wordt voortdurend aangevuld en vernieuwd, door de redactie, door specifieke auteurs en wellicht door jullie. Door over de eigen onderwijs- en opvoedpraktijk te verhalen en wetenschap en onderzoek hieraan te verbinden, vindt naast inspiratie ook legitimatie plaats.
Initiator van het platform Hetkind is het NIVOZ (Nederlands Instituut voor onderwijs en opvoedingszaken).

donderdag 15 maart 2012

Boekenmarkt Xplora

Vandaag donderdag 15 maart kunnen jullie nog tot 22.00 terecht in Xplora bij de 2e hands boekenmarkt. Met name voor PABOstudenten liggen er veel boeken bij: werkboekjes en werkschriften die bij onderwijsmethodes horen, jeugdleesboeken etc. De prijzen varieeren van € 0,50 tot € 5,00. Maar dan heb je een 6-delige Medische encyclopedie.
Ook morgen van 8.00-17.00 is de boekenmarkt nog open.

dinsdag 13 maart 2012

Mei: maand van de mediaopvoeding


In mei wordt door Mediawijzer.net de bewustwordingscampagne Media Ukkies: mediaopvoeding voor peuters en kleuters gelanceerd.
Media maken steeds eerder en steeds vaker een belangrijk onderdeel uit van de leefwereld van kinderen. Internet en televisie wordt zelfs door de allerjongste kinderen bijna twee uur per dag gebruikt. De centrale boodschap van de campagne zal zijn dat mediagebruik goed en leuk kan zijn voor de ontwikkeling van het kind, maar dat men soms even moet opletten en bijsturen.
De campagne richt zich hoofdzakelijk op ouders van kinderen in de leeftijdsgroep van 0 tot 6 jaar, maar ook het onderwijs en de peuterspeelzalen worden uitgenodigd hierbij aan te sluiten.
Ter vergroting van het mediabewustzijn wordt door Mediawijzer.net een onderzoek geïnitiëerd naar het mediagedrag van kinderen tot 6 jaar en hoe de ouders daar in hun opvoeding mee omgaan. Voor ouders en opvoeders komt er op de campagne-site een Mediawijsheid test te staan, zodat zij inzicht krijgen in hun eigen mediawijsheid en -opvoeding.
Tijdens de Maand van de Mediawijsheid wordt de Media Ukkie Award uitgereikt aan die media (websites, apps, interactieve boeken, TV-programma's) die goed zijn voor de ontwikkeling of het vermaak van kleine kinderen.
Begin mei zullen de genomineerden op www.mediaukkies.nl bekend gemaakt worden. Eind mei zal de award in Beeld en Geluid uitgereikt worden.

maandag 12 maart 2012

Vensterlessen bij de canon van de Nederland.


Bijna drie jaar geleden, op 1 augustus 2009, werd de Canon van Nederland door het onderwijs in gebruik genomen. De canon bestaat uit vijftig vensters die samen een overzicht geven van "wat iedereen in elk geval zou moeten weten van de geschiedenis en cultuur van Nederland". Entoen.nu heeft een serie 'Vensterplaten' gemaakt die aansluiten bij deze vijftig vensters. Deze zijn geschikt voor de groepen 5 t/m 8 van het basisonderwijs en vooral toegesneden op gebruik van het digibord. De platen zijn te gebruiken als vertelplaat, maar ook als interactieve ontdekplaats. De vensterplaten komen beschikbaar in aansluiting op de afleveringen die het NTR-programma "Het Klokhuis" over de canonvensters uitzendt in de reeks "Het Klokhuis maakt geschiedenis". Elke donderdag wordt op Nederland 3 vanaf 18.25 uur een nieuw venster geopend. Er zijn momenteel onder andere vensterplaten beschikbaar over:
- Rembrandt
- Hugo de Groot
- Veelkleurig Nederland
- Hunebedden
- Spinoza
Wie zich abonneert op de nieuwsbrief van entoen.nu krijgt maandelijks een update over de nieuwe opleveringen.
Voor meer informatie klik je op deze link

maandag 5 maart 2012

Passend onderwijs

De Tweede Kamer begint dinsdag 6 maart met de behandeling van het wetsvoorstel Passend Onderwijs. Een voorstel dat op veel kritiek stuit vanuit het onderwijs. Niet voor niets wordt er morgen door veel leerkrachten gestaakt. Wil je meer weten over passend onderwijs en de gevolgen hiervan, kijk dan eens op de website van het informatiepunt Passend Onderwijs.
Dit informatiepunt passend onderwijs valt onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
Meer informatie over de staking van 6 maart en waarom leerkrachten tegen het wetsvoorstel zijn, vind je o.a. op de site van de Algemene Onderwijsbond.

Markt afgeschreven boeken Xplora Breda

Van woensdag 14 t/m vrijdag 16 maart wordt er in Xplora Breda een markt van afgeschreven boeken en tijdschriften gehouden. Boeken die niet meer in de collectie van Xplora passen (omdat er bijvoorbeeld een nieuwe druk van verschenen is, of omdat ze te weinig of niet uitgeleend zijn) worden te koop aangeboden. Vanaf € 0,50 ben je al eigenaar van een tweedehands boek. De totale opbrengst van de markt zal gedoneerd worden aan "Villa Pardoes".

donderdag 1 maart 2012

Ted van Lieshout wint Woutertje Pieterse Prijs

Ted van Lieshout heeft de Woutertje Pieterse Prijs 2012 gekregen voor Driedelig paard. Aan de Woutertje Pieterse Prijs is een oorkonde en een bedrag van 15.000 euro verbonden. Deze prijs voor kinder- en jeugdboeken werd daarmee voor de vijfentwintigste keer uitgereikt. Driedelig paard is uitgegeven door Uitgeverij Leopold.

Ted van Lieshout (Eindhoven, 1955) werkte als illustrator en grafisch ontwerper en maakte boekomslagen en tekeningen voor kranten en tijdschriften. In 1982 begon hij te illustreren voor De Blauw Geruite Kiel, de kinderkrant van Vrij Nederland en vanaf 1984 publiceerde hij daarin gedichten en verhalen. Twee jaar later verschenen zijn eerste boeken waaronder de jeugdroman Raafs Reizend Theater en de eerste dichtbundel Van verdriet kun je grappige hoedjes vouwen. Deze bundel werd in 1987 onderscheiden als beste bundel met een Vlag & Wimpel. In de loop der jaren is Ted van Lieshouts werk veelvuldig onderscheiden. Hij won het Charlotte Köhler Stipendium, een Gouden Griffel, vijf Zilveren Griffels, de Willem Wilminkprijs en de Theo Thijssenprijs. Zijn proza is in totaal in negen talen vertaald; zijn gedichten zijn er alleen in het Nederlands.
Sinds 1984 schrijft Ted van Lieshout scènes en liedjes voor Sesamstraat en van 1988 tot 2009 voor Het Klokhuis. Tot medio 1990 was Ted van Lieshout werkzaam aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag als docent tekenen en illustreren.